Klimaatactivist Greta Thunberg en scholieren winnen Amnesty’s Ambassador of Conscience Award

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg en de beweging van scholieren die demonsteren tegen klimaatverandering (Fridays for Future-beweging) hebben Amnesty’s Ambassador of Conscience Award 2019 toegekend gekregen.

‘De Ambassador of Conscience Award is Amnesty’s belangrijkste prijs voor mensen die uniek leiderschap en bijzondere moed hebben getoond bij het opkomen voor mensenrechten. Ik kan mij dit jaar geen betere winnaars voorstellen dan Greta Thunberg en de scholieren die op vrijdagen staken voor het klimaat’, zegt Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International.

Amnesty’s belangrijkste onderscheiding

De Ambassador of Conscience Award wordt vanaf 2002 uitgereikt aan individuen en groepen die mensenrechten bevorderen door hun geweten te volgen, onrecht te bestrijden en hun talenten inzetten om anderen te inspireren. Eerdere ontvangers zijn onder anderen: Nelson Mandela, U2, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, Alicia Keys en Colin Kaepernick.

Stakende scholieren voor het klimaat

De Zweedse tiener Greta Thunberg startte de beweging van scholieren die staken tegen klimaatverandering toen ze besloot iedere vrijdag van school te spijbelen en te gaan protesteren voor het Zweedse parlement. Haar protest werd snel wereldwijd overgenomen. Op vrijdag 24 mei staakten meer dan een miljoen scholieren in meer dan 100 landen, waaronder Australië, Brazilië, India, Nigeria, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, de Filipijnen en Oeganda.

‘Dit is de prijs van iedereen’

‘Het is een grote eer om deze prijs van Amnesty International te ontvangen namens alle scholieren die op vrijdagen hebben gestaakt. Het is niet mijn prijs, dit is de prijs van iedereen. Het is geweldig om te zien hoeveel erkenning wij krijgen en om te weten dat wij met onze strijd impact hebben’, zegt Greta Thunberg.

‘Je geweten volgen betekent dat je vecht voor wat jij denkt dat het goede is. Ik denk dat iedereen die deel uit maakt van deze beweging dat doet, omdat we de wereld moeten proberen te verbeteren. De overduidelijke onrechtvaardigheid waartegen we moeten vechten is dat de mensen in het zuiden van de wereld het meest geraakt zullen worden door klimaatverandering, terwijl zij het minst verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken ervan’, aldus Greta Thunberg.

– Volledig persbericht in het Engels
Dit is het persbericht van Amnesty Nederland