Kleerhanger-opstand tegen totaalverbod op abortus in Polen

polands-proposed-abortion-ban-has-incensed-thousands-of-women-body-image-1460027238

Vorige week zondag is de Poolse katholieke kerk begonnen met het voeren van campagne voor een totaalverbod op abortus in het toch al zo strenge Polen. De reactie hierop was ongekend: in 15 Poolse steden verlieten vrouwen demonstratief de mis.

De weerslag in de samenleving tegen de draconische maatregelen die kerk en staat door willen drukken (tot vijf jaar gevangenisstraf voor dokter EN moeder, zelfs bij een abortus na verkrachting of incest) om de 1050-jarige viering van de kerstening van Polen luister bij te zetten is voor Poolse begrippen enorm: duizenden vrouwen zijn de straat op gegaan, en er is in no-time een enorme opleving van de pro-choice beweging op touw gezet.

Nu Polen, naast het voorstel om zich terug te trekken uit de Raad van Europa inzake de voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (de Istanboel Conventie,) ook concrete plannen smeedt om de vrouwenrechten met betrekking tot lichamelijke autonomie ernstig in te perken hebben veel vrouwen het gevoel dat het nu of nooit is.

De premier van Polen claimt nu dat er momenteel nog geen wet klaarligt om ondertekend te worden, maar hier heeft men in Polen weinig vertrouwen in: PiS is de laatste maanden in hoog tempo gebruik aan het maken van haar absolute meerderheid om – vaak bij liberalere Polen onpopulaire – wetten door te voeren, zonder hierbij te luisteren naar kritiek vanuit de oppositie.

Poolse vrouwen blijven dus actie voeren, en hebben hun digitale pijlen gericht op Beata Szydło. Een Facebook-pagina is opgezet met de nodige informatie om te bellen, e-mailen, en contact op te nemen met de minister-president op sociale media. “De Poolse regering wil onze baarmoeder, eierstokken, en zwangerschappen onder controle krijgen. Is het niet leuk dat ze zoveel om ons geven?” Men maakt gebruik van de hashtag #TrudnyOkres (“zware ongesteldheid”), om Szydło op haar eigen Facebook-pagina te informeren over hun menstruatie.