Klagen over (nieuwe) AZC’s die gesloten worden en zelfs helemaal niet open gaan is hypocriet

flip-fb-bTwee derde van de nieuwe AZC’s en noodopvang gaan niet open. Hoe kan dit toch allemaal? Was dat niet te voorzien? Natuurlijk wel. Al in november vorig jaar daalde het aantal asielzoekers die van Turkije overstaken naar Griekse eilanden fors. Feiten die nog steeds verdoezeld worden of zelfs vervalst.
Zie maar dit artikel: Gerotzooi met asielcijfers gaat maar door

flip-fb-cBegin dit jaar wist de IND prima de enorme daling van het aantal asielzoekers te verdonkeremanen door bv de NOS in te schakelen om de aandacht te vestigen op Albanezen die naar ons land kwamen en er niet over te hebben dat het aantal Syrische mannen met 99% was gedaald.
In kranten, radio en TV ging het over een paar honderd Albanezen die kwamen en niet over 5.000 Syriërs per maand die niet kwamen. Pas begin mei wist ik de Volkskrant daarvan te overtuigen en kwam een uitgebreid artikel op de voorpagina. Dat had verder geen vervolg. Iedere analyse van het aantal asielzoekers ontbrak in het openbare debat. Ook omdat de aantallen vertroebeld werden door het over de asielinstroom te hebben in plaats van asielzoekers.
Relletjes rondom AZC’s waren belangrijk. Dat het aantal asielzoekers dat uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgt en het aantal nareizigers die daar het gevolg van zijn, vele malen belangrijker was en is dan het aantal asielzoekers, is trouwens ook iets dat je zelden hoort.

Ruim drie maanden geleden bij Omroep Brabant, sprak ik nog mijn verbazing uit over dat men maar doorging met voor te stellen alsof er een tsunami aan asielzoekers ons land kwam en komt.
flip-fb-aDe complete Nederlandse pers droeg daar ook aan bij door bijvoorbeeld voor te stellen dat het aantal mensen dat vanuit Noord-Afrika naar Italië kwamen groter was dan ooit. Er komen er steeds meer, hoor je voortdurend bijvoorbeeld omdat de Syriërs nu via Libië komen. Dat de UNHCR, IOM, FRONTEX en het Italiaanse ministerie van BiZa beweren dat het niet zo is heeft de pers niets mee te maken.
Iedereen werkte daar aan mee: van PVV tot Groen Links, van de Telegraaf tot de Volkskrant.
En nu hebben we honderden miljoenen uitgegeven aan onzin. Uiteraard wordt dat opgeteld bij de kosten van asielzoekers.

Ik blijf pruttelen en had gisteravond bij EenVandaag een rolletje:

Flip van Dyke (verscheen eerder op facebook)