Klaas Dijkhoff en de integratie

 Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is het oneens met burgemeester Jos Heijmans van Weert, die een Syrische moeder met vier kinderen hielp met ‘onderduiken’ om te voorkomen dat de vijf terug moeten naar Duitsland.

“We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit”, zei Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer.

Hij vreest dat het Syrische gezin er ook niet mee geholpen is, doordat het nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen. (L1)

INTEGREREN zul je verdorie! Je dacht toch niet dat het de bedoeling was dat je gewoon een beetje een gelukkig of zelfs maar leefbaar leven met, ik noem eens een absurde zijstraat, je gezinsleden, kon hebben of zo? Niet lullen maar poetsen, zoals het mensen uit bokkiewokkielanden betaamt in Europa. en dat poetsen is dan letterlijk hè, dat je je geen illusies maakt als bokkiewokkiestaan.

INTEGREREN, dáár gaat het om, niet dat je vasthoudt aan een absurd concept als het bieden van een menswaardig bestaan aan vluchtelingen. Nee dat wij überwesterlingen toch vooràl geen last zullen hebben van die mensen uit landen waar men zelf de zaak in de war heeft gestuurd, nadat wij er toch enkele keurige rechte lijnen langs een liniaal hebben getrokken die duidelijk aangaven wie waar moest blijven en of men door de Britten dan wel door de Fransen beschaving zou worden bijgebracht.

Wanneer integreer jij trouwens zelf eens een keer in Den Haag met je Brabantse accent, Dijkhoff? Of moeten we daar soms tot in de lengte van dagen naar blijven luisteren? Ik heb het zelf ook ontwikkeld hoor, na dertig-plus jaar Brabants inwonerschap, daar niet van, maar IK hoef niet in Den Haag te integreren en kom bovendien niet op radio of televisie. En ík wil geen gezinnen opsplitsen ten behoeve van de integratie, dus het is zeg maar niet zo’n ding in mijn belevingswereld.

En die baard is het trouwens ook niet hoor, als je denkt dat je het daarmee gaat maken heb je het toch mis. Ten eerste zijn ze alweer uit aan het raken, en ten twee heeft de laatste succesvolle politicus met een baard maar nauwelijks de Eerste Wereldoorlog overleefd geloof ik. Neem anders gelijk een knotje, als je dan toch trendy wilt zijn, kijk eens hoe dat uitpakt voor je politieke carrière. Nee, dat accent en die baard kunnen werken als wethouder in Breda of burgemeester van Ulvenhout (dat knotje dan juist weer niet, maar mij is überhaupt de werking van het knotje in welke richting dan ook, behalve als het bezien willen worden als een complete loser die met willekeurig welke idiote trend dan ook meedoet om maar hip gevonden te worden, onduidelijk), maar niet als je een carrière in Den Haag wilt. Toegegeven, je bent nu wel staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maar dat werd pas een feit nadat de juridische toppertjes Opstelten en Teeven op moesten krassen. En als dat al het beste was wat de VVD te bieden had op justitieel terrein wil je liever niet nadenken wie men dan vindt in de laag daaronder. Een Ard van der Steur bijvoorbeeld. En jou dus. Kortom: Integréren Klaas!