Kinderen Syrische vluchtelingen krijgen hulp van voormalige Joodse vluchtelingen

Er is een Britse actie gestart van vm. Joodse vluchtelingen uit WO-II. Doel is vluchtende kinderen uit Syrië helpen. De actie is het idee van lord Alfred Dubs, Dame Steve Shirley en Sir Erich Reich. Alle drie zijn als Joodse kinderen uit resp. nazi-Duitsland en nazi-Oostenrijk gevlucht. Bij Reich was de Nederlandse Tante Truus Wijsmuller daarvoor mede-verantwoordelijk.
Deze overlevenden willen dat de Britse regering veilige routes voor vluchtelingen in Europa heropent. Zij richten zich vooral op kinderen, die proberen het VK te bereiken en dreigen in het Kanaal om te komen.

De conservatieve regering voert momenteel een afhoudende campagne tegen vluchtelingen. De minister van binnenlandse zaken, Priti Patel, kreeg afgelopen maandag het verwijt dat zij vluchtelingen onterecht voor illegalen uitmaakt. De Britse rechter had echter besloten dat dat niet zo is.

Vorige week was er ophef omdat de Britse politie vluchtelingen bij aankomst berooft van al hun bezit, inclusief telefoons.

De waarschuwing van de drie ex-vluchtelingen klinkt in een groeiende roep om een ​​openbaar onderzoek naar de dood van 27 vluchtelingen die op 24 november 2021 in Het Kanaal verdronken – het dodelijkste ongeluk met migranten ooit in Het Kanaal. Advocaten van nabestaanden menen dat “ernstige tekortkomingen” bij de reddingsoperatie aan hun onnodige dood hebben bijgedragen. Vorig jaar stak een recordaantal van ruim 28.000 migranten Het Kanaal tussen Frankrijk en het VK over.

“We hebben gewaarschuwd dat dit zou gebeuren en dat het beleid dat de regering heeft gevolgd ertoe zou leiden dat dit zou gebeuren”, zei Lord Dubs. “Dit mogen we niet laten gebeuren. We moeten het juiste doen. En het juiste is om veilige en legale routes te hebben zodat mensen veiligheid kunnen vinden. Niet elke vluchteling ter wereld, maar zeker degenen die een connectie hebben met Groot-Brittannië.”

Lord Alfred Dubs werd in Praag geboren in 1932. gelukkig konden zijn ouders Praag ontvluchten en hij werd lid van Labour en werd zelf onderminister en later lord.

Dame Steve Shirley werd in 1933 geboren in Dortmund als Stephanie Buchtal. Haar vader was rechter. Zij kon vluchten in 1939 en later ook haar ouders. Ze is in de UK bekend geworden omdat ze het eerste geheel vrouwelijke IT-bedrijf oprichtte.

Erich Reich, geboren in Wenen in 1935, kon vluchten in augustus 1936, net voor het begin van WO-II. Hij verloor zijn ouders die door de nazi’s werden vermoord. Hij werd directeur van een reisbureau en ging later fondsen werven voor gode doelen. Dat deed hij ook voor vluchtelingen.

Tante Truus Wijsmuller

Opmerkelijk is dat Erich Reich door de Nederlandse Tante Truus Wijsmuller-Meijer is gered. Deze activiste en feministe raakte diep onder de indruk van de Jodenvervolging na de Kristallnacht in 1938 en was in de maanden daarvoor al incidenteel bezig Joodse vluchtelingen, vooral kinderen die ze bij de Duitse grens vond, in veiligheid te brengen.

Nadat de Britse regering besloot 10.000 Joodse kinderen toe te laten, werd tante Truus als voorzitster van een vrouwenorganisatie benaderd door de officiële Britse vertegenwoordiger, prof. Norman Bentwich. Hij vraagt haar zo snel mogelijk het transport op te zetten. Begin december reist Tante Truus op de bonnefooi naar Wenen: ze wil de leider van de toen nog mogelijke zg. ‘Joodse emigratie’ spreken, oftewel van de ‘Zentralstelle für jüdische Auswanderung’. Deze stond toen onder leiding van de nog onbekende Alfred Eichmann…

Maar Tante Truus is geen makkelijke. De avond tevoren loopt ze in Wenen tegen een nazicollecte aan, en weigert luidkeels bij te dragen. Ze wordt gearresteerd maar blijft in de cel de hele nacht roepen dat ze naar Eichmann moet – en ze laten haar uiteindelijk ’s ochtends vrij.

Maar bij Eichmanns kantoor laat niemand haar de hele dag binnen – tot vlak na vijf uur, om er vanaf te zijn. Na wat heen-en-weergepraat wil Eichmann ervan af zijn, en bepaalt dat Tante Truus 600 Joodse kinderen mee kan krijgen, als ze dat binnen één week regelt. Tegen Eichmanns verwachting in, lukt dat. Erich Reich is één van de gelukkigen.

Hij is tegenwoordig voorzitter van de Britse AJR – Association of Jewish Refugees.