Keien gevraagd om Nederland weer op de rails te zetten

Gaat het de VVD en de PvdA lukken om er uit te komen? Gaat het ze lukken om een coalitie te vormen die ook goed zal zijn voor Nederland? Ik weet het niet. Voorlopig zitten ze nog in een dark room en er komt helemaal niets van naar buiten wat daar gefrummeld wordt. Rutte zijn oude record staat op zeven weken, ben benieuwd of hij dat gaat breken.

Wat zullen ze doen voor Nederland? Of zullen ze alleen maar bezig zijn met hun eigen wensen en partijpolitiek? Vooral zorgen dat mensen die zij kennen op leuke posten komen, zoals de vorige keer.

Ze hebben heel wat waar te maken, het vertrouwen van de kiezers in de partijen en in de politiek is dramatisch laag. Slechts 2,4% is lid van een partij. De meeste mensen zweven van de ene partij naar de andere, net als ze met koopjes jagen doen. Wel maken ouderen, lageropgeleiden en mensen met een lager inkomen zich erg veel zorgen over de toekomst, met name over de zorg. Wat mij dan verbaast is, waarom hebben er dan zoveel mensen op de VVD gestemd? De partij van ‘zorg maar voor jezelf want wij doen het niet’. Succes is een keuze en ziek zijn ook. De partij van de graaiers en asocialen is toch weer de grootste geworden. Hoe bestaat dat toch?

Hoe komt dat, dat de kiezer zo zweeft? Bijna geen enkele partij heeft meer een aansprekend verhaal. Er zijn alleen one liners en geen echte plannen of inzichten. Er gebeurt iets lulligs wat gelijk ‘van nationaal belang is’ en ze rennen allemaal, als juniorenvoetballertjes, achter de bal aan. Ik zou zo graag wat meer verstand en inzicht zien in de Tweede Kamer en geen SBS6/RTL4 of wat dan ook hype voor weer een wedstrijd van de beste. Bijna elke partij heeft wel standpunten, voor nu, maar die kunnen morgen weer helemaal anders zijn als dat zo uitkomt. Waar zijn de principes in Den Haag?

Laten politici zich nu eens afvragen wat hun werk zou moeten zijn. Mijn suggestie? Kijk eens naar de discussie tussen de Duitse bondspresident Gauck en oud-kanselier Schmidt die ZDF heeft uitgezonden, in plaats van te luisteren naar een totaal ongeschikte Fred Teeven (VVD), die de ogen uit zijn kop moet schamen voor zijn populistische uitspraken.

Zeker de aankomende bewindslieden, maar ook alle Tweede en Eerste Kamerleden kunnen hier iets van leren. Denk zelf eens na en laat dat partijdogma los, doe wat je hart en je verstand je ingeven (u weet wel, stemmen zonder last of ruggespraak). Ai, moet je ze wel allebei hebben, oke, ik geef het toe, is te veel gevraagd voor een politicus.