Karim Boulidam: ‘Marokko is een snelkookpan aan het worden’

De protesten in Marokko die begonnen in november na de moord op de visverkoper Mohsin Fikri gaan nog altijd door. Karim Boulidam is betrokken bij de solidariteitsacties in Nederland en nam deel aan verschillende demonstraties in Marokko. Ewout van den Berg sprak met hem over de situatie in Marokko en de noodzaak van solidariteit.

Eind oktober 2016 betekende de moord op visverkoper Mohsin Fikri het begin van een brede beweging. Nog steeds gaan mensen in groten getale de straat op, al zien we dit niet in Nederlandse media. Jij was de afgelopen tijd veel in Marokko en hebt ook meegedaan aan de protesten. Hoe gaat het nu met de beweging?

Ondanks de verschillende pogingen van de Makhzan (de heersende sociale en politieke elite in Marokko, red.) om de beweging te breken en de vreedzame demonstranten te criminaliseren als relschoppers en separatisten, gaat het nog steeds goed en blijven de demonstranten vreedzaam. Ook gooit de staatspropagandamachine het op ‘het onderzoek naar de dood van Mohsin Fikri loopt nog’ om de werkelijke beweegredenen van de demonstranten te maskeren en zo de massale protesten in het land te verlammen.

Zelf heb ik dagelijks contact met familie en vrienden en maak me toch wel zorgen sinds de grootschalige politiebelegering in Al Hoceima en het geweld jegens de demonstranten. De geluiden daar zijn gelijkluidend. De mensen zijn standvastig en zeggen geen stap achteruit te zullen doen. Zij zullen blijven strijden voor menswaardigheid, sociale gelijkheid en tegen de machtspositie van de elite en geïnstitutionaliseerde corruptie in het land.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu