Karen Gerbrands mogelijk vervanger Sietse Fritsma

Het Haagse gemeenteraadslid Karen Gerbrands volgt mogelijk de vorige week opgestapte Sietse Fritsma op in de Tweede Kamer. 

Nu is de ene fascist over het algemeen volledig inwisselbaar voor de andere, maar in dit geval is het wel een pikant zaakje omdat Gerbrands en Wilders slecht door één deur kunnen. Gerbrands oefende in het recente verleden forse kritiek uit op de partijleider, die ze verweet NUL solidariteit te hebben getoond  toen haar vriendin en collega Willie Dille in augustus 2018 zelfmoord pleegde. In december 2018 verliet Gerbrands om die reden zelfs de Tweede Kamer.

De overduidelijk met ernstige psychische problemen kampende Dille maakte een einde aan haar leven nadat ze eerder had beweerd in opdracht van Arnoud van Doorn verkracht te zijn door een groep moslims. Het verhaal van Dille was zó onwaarschijnlijk dat zelfs de partijtop van de PVV – altijd bereid lasterpraatjes over moslims te verspreiden – zweeg als het graf. Gerbrands was één van de weinigen die wél geloof hechtte aan Dille’s krankjoreme verhaal, maar kreeg daarbij dus geen enkele steun van Wilders. Die liet het bij wat vage platitudes en keek verder zorgvuldig de andere kant op. Dille verweet Wilders dat hij er niets aan deed de partij – die volgens haar als los zand aan elkaar hing – bij elkaar te houden.

Ondanks de niet malse kritiek bleef Gerbrands gewoon gemeenteraadslid namens de PVV. Dat kon ook omdat de gemeenteraadsfractie zelfstandig opereert. Met Gerbrands in de Tweede Kamer wordt dat natuurlijk anders.

Wilders kan de benoeming van Gerbrands niet tegenhouden. Door haar plek op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer komt ze nu in aanmerking komt voor de zetel. Gerbrands hoeft de benoeming uiteraard niet aan te nemen. Ze heeft 28 dagen bedenktijd.  Gezien het feit dat ze eerder opstapte lijkt het – helaas – onwaarschijnlijk dat ze de benoeming aanneemt.

Bron: AD