Kabinet hoeft Oekraïneverdrag niet van tafel te halen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de ratificatie van het Oekraïneverdrag gewoon doorgaat, ondanks de overwinning van de tegenstemmers bij het referendum vorige week.

Eerder vandaag leek het er nog op dat de PvdA zich aan zou sluiten bij een voorstel van de oppositiepartijen CDA, SP en D66 om het verdrag niet te ratificeren, maar daar is men volgens Diederik Samsom van teruggekomen:

“De kiezer heeft aangegeven waar de bezwaren in het verdrag zitten. Er is vrees dat het verdrag een opmaat is naar het EU-lidmaatschap, dat de defensieparagraaf betekent dat Nederland militair te hulp moet schieten als Oekraïne in oorlog is. Aan die bezwaren moet het kabinet tegemoet komen.”

Met andere woorden: het kabinet schuift een besluit op de lange baan om nadat de gemoederen tot bedaren zijn gekomen, het verdrag alsnog te ratificeren. Verwacht de komende tijd veel “EUSSR!!”-gekrijs uit domrechtse hoek. Mijn zegen hebben Rutte cs. Het wordt tijd dat het geteisem van GS eens leert dat het niet meer is dan een schreeuwerige minderheid.

Bron: RTL Nieuws