Juncker doet lief tegen Poetin

‘President’ van de EU Jean-Claude Juncker wil goede relaties met Rusland. Tot zijn spijt konden die het laatste jaar niet worden ontwikkeld. Zo heeft hij geschreven in een brief aan Vladimir Poetin, president van Rusland. Iets preciezer: Juncker wil goede relaties met de Euraziatische Economische Unie, het samenwerkingsverband tussen Rusland en enkele voormalige Sovjet-staten.

Het bericht op EurActiv suggereert dat de aanslagen in Parijs nopen tot betere betrekkingen tussen de EU en Moskou. President Hollande van Frankrijk heeft eveneens al geprobeerd zoete broodjes met Poetin te bakken. Ofschoon Rusland lang heeft aangedrongen op officiële relaties tussen de twee unies, de Europese en de Euraziatische, reageert het nu koel. Een teken dat Rusland goede kaarten in handen heeft.

Toenadering zal er evenwel in de nabije toekomst wel komen. Daarvoor lopen de belangen van alle Europese landen, inclusief Rusland, grotendeels parallel. Er is sprake van een moetje tussen Rusland en de EU zogezegd. De vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs en op het Russisch vliegtuig boven Sinaï hebben het proces van avances versneld.