Journalist uit Gaza bezwijkt aan verwondingen

In het Tel Hashomer ziekenhuis in Israel, waar hij wegens zijn zware verwondingen uiteindelijk naartoe was gebracht nadat hij eerst vanuit Gaza naar Ramallah was getransporteerd, is woensdag de journalist Ahmad Abu Hussein overleden. Abu Hussein (24) werd twee weken geleden tijdens de Grote Mars van de Terugkeer in Gaza door een Israelische scherpschutter in zijn buik geschoten. Dat gebeurt met een kogel met een holle kop, die in het lichaam explodeert en daarmee maximale schade toebrengt. Abu Hussein  is de tweede journalist die tijdens deze demonstraties werd gedood, ondanks de duidelijke markering met ”press” op zijn vest en het opschrift TV op zijn helm. De eerste was de fotojournalist Yasser Murtaja (30).

Israel verklaarde later dat Murtaja ”kapitein” was in de strijdkrachten van Hamas, wat door zijn  kennissen en familie werd ontkend. Misschien maakt Israel nu Abu Hussein ook wel lid van een Palestijnse strijdmacht. Hij werkte tenslotte behalve voor een klein fotoagentschap ook voor een een radiostation gelieerd met het Volksfront voor de Bevrijfing van Palestina (PFLP).
Met Abu Huseins dood is het aantal slachtoffers sinds 30 maar  nu op 40 aanbeland. Nog twee anderen, die niets met de Mars van de Terugkeer te maken hadden, werden eveneens in die periode in Gaza gedood.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist