Journalist geïntimideerd bij aankomst in VS

Verontrustend nieuws van de media-oorlog die Trump in de VS voert: een journalist werd op het vliegveld verhoord omdat hij ‘voor fake media zou werken’.

De Britse internetkrant The Independent meldt het huiveringwekkende verhaal van de Britse journalist James Dyer van Empire Magazine. Hij vloog vorige week naar Los Angeles om te berichten over een nieuwe Star Wars film. Bij aankomst op het vliegveld van LA werd hij echter tegengehouden door een agent van Customs and Border Portection (CBP, dat je het weet als je het ook probeert), die vroeg of hij soms deel uitmaakte van de “fake news media”. Hij deed dit nadat de man zijn journalisten-visum had getoond.

De agent wilde weten of hij ooit voor CNN of MSNBC had gewerkt of voor andere media die “leugens verspreiden naar het Amerikaanse volk” liet Dyer via twitter weten. Ook zou de agent hem agressief verteld hebben dat journalisten leugenaars zijn die de democratie aanvallen. (“He wanted to know if I’d ever worked for CNN or MSNBC or other outlets that are ‘spreading lies to the American people’,” Mr Dyer tweeted of the incident on Thursday. “He aggressively told me that journalists are liars and are attacking their democracy.”). Dyer mocht verder gaan toen hij verteld had dat hij voor de Star Wars-film kwam.

De taal is precies dezelfde die Trump het Witte Huis uit twittert. Afgelopen week had hij het nog over de “fake news lamestream media” die een recessie zouden willen veroorzaken en volgens Trump aan het liegen waren over zijn populariteitscijfers.

The Independent wijst erop dat de aanhoudende aanvallen van Trump op de media aansporen om journalisten aan te vallen. Eerder deze maand is een fan van Trump veroordeeld voor het sturen van nepbommen naar vermeende vijanden, waaronder het kantoor van CNN .