Joke Smit Prijs voor Gloria Wekker

Gloria Wekker. Illustratie: Wikipedia
Gloria Wekker heeft dit jaar de Joke Smit Prijs toegekend gekregen. De prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die zich hard maken voor het verbeteren van de positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving.

Schrijver dezes heeft nog nooit iets van haar gelezen, maar aan de reacties van de extreemrechtse hordes op Twitter te zien is het dik verdiend. Wanneer reactionair vuilnis als Syp Wynia en Nausicaa Marbe het schuim op de bek krijgt, doe je gegarandeerd iets heel erg goed.


Joke Smit was de ‘moeder van de tweede feministische golf’in Nederland, een status die ze vooral ontleent aan het in 1967 in De Gids gepubliceerde essay Het onbehagen bij de vrouw. In 1968 richtte ze samen met Hedy D’Ancona de organisatie Man-Vrouw-Maatschappij op. Politiek was ze actief bij de PvdA, in de vroege jaren ’70 zat ze een tijdje voor die partij in de Amsterdamse gemeenteraad. Naast publiciste was Joke Smit ook activiste, o.a. op het terrein van de abortuswetgeving. In 1981 overleed ze op de veel te jonge leeftijd van 48 jaar aan borstkanker.

Een interview met Gloria Wekker vind je bij Vrij Nederland.