Jesse Klaver dreigde campagne Groen Links in Amsterdam te saboteren vanwege deelname aan antiracistische betoging

De partijtop van Groen Links heeft zware druk uitgeoefend op de Amsterdamse lijsttrekker Rutger Groot Wassink om af te zien van deelname aan de antiracistische demonstratie afgelopen zondag in Amsterdam. Volgens het Parool heeft Klaver zelfs gedreigd de verkiezingscampagne van GL in Amsterdam te saboteren wanneer Groot Wassink mee zou lopen in de betoging.

In de laatste week van januari is volgens ingewijden via drie pogingen geprobeerd Groot Wassink op andere gedachten te brengen.

De eerste keer toog campagneleider Wijnand Duyvendak naar Amsterdam om Groot Wassink in opdracht van de partijleiding om te praten. Duyvendak zag zich echter geconfronteerd met een onverzettelijke Groot Wassink, en de rest van de fractie die zich achter hun lijsttrekker hadden geschaard.

Een dag later werd de druk verder opgevoerd. Dit keer door medewerkers van Jesse Klaver, die dreigden dat de partijleider naar de Haagse pers zou stappen om Groot Wassink af te vallen.

Ook kreeg Groot Wassink volgens een bron te verstaan dat de afdeling Amsterdam tijdens de campagne verstoken zou blijven van steun van de landelijke partij. Groot Wassink werd woedend en eiste een onderhoud met de partijtop.

Uiteindelijk wist Bram van Ojik een compromis te formuleren waarmee iedereen kon leven. In ruil voor het niet ondertekenen van het manifest van de organisatie, kreeg Groot Wassink toestemming mee te lopen in de demonstratie.

Deelname aan de betoging was omstreden omdat ze plaatsvond onder het motto ‘Geen racisten in de raad‘. Omdat men zich met die leuze expliciet richtte tegen PVV en FvD, gingen de fascistische blogs collectief over de rooie. SP, PvdA en PvdD lieten (weer eens) zien te beschikken over de ruggengraat van een amoebe en trokken zich terug uit de demo. De landelijke leiding van GL had dat voorbeeld graag gevolgd, maar stuitte dus op Groot Wassink.

Overigens verdienen naast Groot Wassink ook Sadet Karabulut (SP) en PvdA-raadslid Emre Ünver een vet compliment. Beiden trokken zich niks aan van de oekazes van de partijtop en liepen gisteren gewoon mee in de demonstratie.

Groot Wassink’s opstelling lijkt de partij overigens geen windeieren te leggen. Volgens de laatste peiling maakt GL een goede kans de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad te worden.

Een verklaring van Rutger waarom hij meeliep vind je hier.