Jemen: humanitaire ramp met Europese medeplichtigheid

In een gezamenlijke persconferentie roepen het Mensenrechtenagentschap (ADH), het Franstalige vredesplatform CNAPD en Vrede vzw op, om eindelijk de onverschilligheid over Jemen te doorbreken. De organisaties benadrukken ook de internationale verantwoordelijkheid en klagen de Europese en Amerikaanse betrokkenheid in de humanitaire catastrofe in Jemen aan. De VS en tal van lidstaten van de Europese Unie leveren immers het gros van de wapens waarmee zware inbreuken worden gepleegd op het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.

Bahar Kimyongür van ADH presenteerde een nieuw rapport over de mensenrechtenschendingen met focus op de Verenigde Arabische Emiraten, die samen met Saoedi-Arabië de ruggengraat vormt van de internationale coalitie die aan de zijde van troepen van het regime van Abd-Rabbu Mansour Hadi oorlog voert tegen de Houthi-militie in Noord-Jemen. Beide landen zien de rebellen als een ‘proxy’ van Iran met wie ze in een regionale machtsstrijd zijn verwikkeld.

Sinds de internationalisering van de oorlog in Jemen vanaf eind maart 2015, zijn er meer dan 14.000 burgerdoden gevallen en 3 miljoen mensen op de vlucht gedreven. Alle partijen in het conflict zijn betrokken in zware mensenrechtenschendingen. Hoewel de internationale coalitie onder leiding staat van Saoedi-Arabië, is ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op grote schaal bij de vijandelijkheden betrokken, niet alleen vanuit de lucht, maar ook met duizenden grondtroepen. Het land heeft ook honderden Latijns-Amerikaanse huurlingen (uit Colombia, Panama, El-Salvador en Chili) ingezet, naast Soedanese Janjaweed-milities die zich tien jaar geleden bezondigd hebben van genocide in Darfour.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be