Je verwacht het niet: Ombudsman Van Zutphen blijkt achterbakse ritselaar

Reinier van Zutphen

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde afgelopen najaar informatie achterhouden voor de Tweede Kamer. Hij had het plan Kinderombudsman Marc Dullaert in de Kamer voor te dragen voor de gebruikelijke termijn van zes jaar, mits de Kinderombudsman zijn handtekening zou zetten onder een geheime ontslagbrief die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert wilde zo’n brief niet tekenen. (Volkskrant)

De Kamer blijkt echt een geweldige neus voor foute VVD’ers te hebben waar het ’t aanstellen van ombudsmannen betreft. Eerst kregen we die blunder met Van Woerkom, en nu blijkt Van Zutphen inderdaad het type foute autohandelaar te zijn waarvan je hem op zijn uiterlijk beoordelend altijd al had verdacht. Soms zijn dingen gewoon zoals ze eruit zien.

Hij wilde Dullaert weg hebben maar blijkbaar naar buiten de schijn ophouden dat hij de kwaadste nog niet was en Dullaert opnieuw aanstellen als-ie daarna dan tenminste vrijwillig zou ophoepelen. Goed, dat plan is dan niet uitgevoerd, maar hij heeft nog meer achtergehouden voor de Kamer:

Uit een interne e-mail blijkt dat Van Zutphen het vertrek van de algemeen directeur in zijn nieuwjaarstoespraak alsnog geheim hield, ‘omdat er nog gesprekken gaande zijn met betrokkenen en met de Tweede Kamer’. Toch deelde hij zijn reorganisatieplannen die week erop niet met de Kamercommissie.

In die besloten vergadering werd VVD-Kamerlid Joost Taverne ‘woedend’ op voorzitter Pia Dijkstra (D66), omdat zij Kinderombudsman Dullaert had uitgenodigd om toe te lichten waarom een tijdelijke verlenging van zijn termijn noodzakelijk zou zijn. Verschillende bronnen, ook binnen de VVD, zeggen dat VVD-bestuurders van Dullaert af willen omdat hij te ‘activistisch’ zou zijn, ‘met name op het asieldossier’. (Volkskrant)

Het is wel duidelijk: de VVD wil ongehinderd door kunnen gaan met hun onmenselijke PVV-achtige plannetjes – waarvoor de meest geschikte kandidaat, Fred Teeven, weliswaar terug heeft moeten treden, maar wellicht heeft Malik Azmani wel ambities voor een regeringspositie waarbij hij vluchtelingen kan laten verzuipen en kinderen gevangen kan zetten – maar Dullaert vormde daar een te grote hinderpaal voor. Zo’n ombudsman moet niet denken dat hij geacht wordt te doen waarvoor hij officieel ook aangenomen is natuurlijk, dus daarom maar even een loyale VVD-apparatsjik als Van Zutphen op die plaats gezet, nietwaar?

Nou PvdA, al een reden bedacht waarom jullie een motie om Van Zutphen te dumpen NIET gaan steunen?