Israelische stafchef heeft ”Hannibal procedure” afgeschaft

De Israelische stafchef, generaal majoor Gadi Eisenkot, heeft de zogenoemde ”Hannibal procedure” afgeschaft, een procedure die tot doel had te verhinderen dat Israelische miliatairen door de vijand gevangen genomen zouden worden. De procedure hield in dat als een militair gevangen genomen werd, het vuur op zijn ontvoerders mocht worden geopend, ook als dat het leven van de ontvoerde militair zelf in gevaar bracht.  De procedure stamde al uit de jaren tachtig, maar werd aangescherpt na de ontvoering in 2006 van korporaal Gilad Shalit.
Tijdens de laatste Gaza veldtocht werd de procedure tenminste tweemaal gebruikt,  bij de ontvoering van de militairen Oron Shaul en Hadar Goldin. Shaul werd in het begin  van de veldtocht ontvoerd door militairen van Hamas die opdoken vanuit een tunnel en werd volgens diverse berichten vervolgens via de Hannibal procedure door eigen Israelisch vuur gedood.
Luitenant Goldin werd in augustus ontvoerd in de buurt van Rafah en meegenomen in een tunnel. Israel zette vervolgens de Hannibal-procedure in werking en beschoot het hele gebied onder meer met zware artillerie. Daarbij werden ruim 170 mensen gedood, onder wie vermoedelijk ook Golding.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist