Israelische soldaten in Hebron schieten chauffeur bulldozer dood

Israelische militairen in Hebron op de Westoever hebben zaterdag een bouwvakker doodgeschoten die werk aan het uitvoeren was in opdracht van het (Palestijnse) gemeentebestuur. Het was Rami Wahid Hasan Sabarna, 36, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid.
Sabarna was met een kleine bulldozer aan de weg aan het werken in de buurt van de Ibrahimi moskee in de Oude Stad. Volgens de militairen probeerde hij hen te overrijden met zijn bulldozer, maar volgens ooggetuigen was dat klinkklare nonsens. Aref Jaber, een locale activist tegen de Muur en de nederzettingen, zei dat Sabarna langs de militairen reed en dat ze hem toeriepen te stoppen. Maar door het lawaai van de bulldozer kon hij hen helemaal niet horen een reed hij door. Daarop schoten ze hem neer. Vervolgens hielden zij een Palestijnse ambulance, die hem te hulp wilde komen, tegen. Hij bloedde daardoor dood, liggend op de weg naast zijn voertuig. Pas veel later stopte een Israelische ambulance hem in een zwarte zak en nam het lichaam mee. De soldaten hielden ook journalisten op een afstand.
Volgens internationale maatstaven is Rami Sabarna gewoon vermoord. Zijn zaak zal echter, net als heel veel andere vergelijkbare zaken, nooit worden onderzocht. Dit is intussen de routine van de bezetting. Je zal maar bouwvakker met een bulldozers zijn in Palestina.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist