Israelische rechter ontneemt veroordeelde Palestijn zijjn Israelische nationaliteit

Een Israelische rechtbank heeft in en tot nu toe niet eerder vertoonde uitspraak de Israelische nationaliteit ontnomen aan een Palestijnse Israeli die in 2016 was veroordeeld wegens een ”ramaanval” met zijn auto. Dat gebeurde in de buurt van Hadera een jaar eerder. Twee soldaten raakten gewond. Daarna zou hij nog twee andere Israeli’s hebben aangevallen met een mes. Alaa Zayud, 23, uit Umm al Fahm in Israel kreeg hiervoor 25 jaar gevangenisstraf.
Sawsan Zaher, advocaat van de mensenrechtenorganisatie Addameer, noemde de rechterlijke uitspraak een ”gevaarlijk precedent”. Joodse Israeli’s hebben vergelijkbare daden gepleegd, maar niemand eist dat ze hun nationaliteit verliezen,” aldus Zaher. ”Op deze manier kan een Israelische rechter het burgerschap afpakken van elke Arabier die een misdaad pleegt.”
Zayud verliest zijn burgerrechten in oktober. Vervolgens wordt hem een tijdelijke verblijfsvergunning verleend, die periodiek kan worden verlengd. Zayud ontkende tijdens het proces dat hij een aanval wilde plegen. Hij had de controle over zijn auto verloren, zei hij. ”Ik ben geen terrorist.”

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist