Israelische politie zegt dat rijstijl chauffeur hen aanzette tot het doodschieten van zijn zwager

Dit is een bizarre update. Hier gaf de Israelische politie toe dat ze de 27 jarige Mustafa Nimr eigenlijk zonder reden hadden doodgeschoten. Ze dachten dat de auto waarin hij met zijn zwager reed, hen wilde overrijden. Dat gebeurde in de vroege ochtend van maandag in het Shu’afat kamp bij Jeruzalem. De zwager, die de auto bestuurde, de 25-jarige Ali Nimr, raakte gewond. Hij werd vervolgens in het ziekenhuis gearresteerd wegens het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed.
Maar inmiddels is dat bericht alweer achterhaald. Later woensdag wordt gemeld dat de Israelische politie hem ook ”dood door schuld”ten laste legt. Zijn rijstijl zou ervoor hebben uitgelokt dat de politie het vuur opende op de auto, waardoor de 27 jarige Mustafa werd gedood en hijzelf gewond raakte.

Lees deze laatste zin nog eens langzaam over, en overdenk wat daar staat: Het is dus de schuld van Ali dat de Israelische politie hemzelf en zijn zwager overhoop schoot. En omdat zijn zwager dat niet heeft overleefd, wordt dat dan dood door schuld.

Ik moet zeggen: Zoiets heb ik echt nog nooit eerder gehoord. Tot nu toe heb ik, eerlijk, altijd gedacht dat in dit soort gevallen degene schuldig is die de trekker overhaalt. Maar in Israel ligt dat kennelijk toch anders. Zoals wel meer dingen, trouwens.Toen ik met dit blog begon, nu ruim zeven jaar geleden, las ik op een collega blog hoe merkwaardig vertekend woorden soms kunnen gaan klinken als er Israelische voor wordt gezet: Israelisch socialisme, Israelische liberalen, Israelische mensenrechtenpolitiek, Israelische bezorgdheid, Israelische politiek, Israelisch recht. Ik heb van dat laatste (Israeli justice) ooit een tag woord gemaakt, omdat Israelisch recht inderdaad soms rare bochten kent. Maar zo bizar als de bocht in dit stukje, nee, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Via Abu Pessoptimist.