Israëlische hoogleraar: “Recente wetten Israël zijn zoals nazi-Duitsland”

Hoogleraar politieke wetenschappen Ofer Cassif aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem vergeleek tijdens zijn lessen recente Israëlische wetten en lopende wetsvoorstellen met het Derde Rijk in nazi-Duitsland. “Dit is een kwestie van feiten, niet van meningen. Mijn persoonlijke gedachten gaan zelfs verder”.

Tijdens een van zijn lessen voor de cursus Politiek en Regering – Fascisme Verleden en Heden maakte professor Ofer Cassif de vergelijking van recent goedgekeurde wetten en klaarliggende wetsvoorstellen met de wetgeving van het Derde Rijk in nazi-Duitsland. Toen een aantal studenten hiertegen protesteerden, stelde hij dat dit een vaststelling van feiten is, geen opinie. “Mijn mening over deze zaak gaat veel verder”, verklaarde hij nog.

Volgens professor Cassif is het heel comfortabel om de situatie te negeren om niet met de realitieit te worden geconfronteerd, maar dat zou gevaarlijk zijn. “Zij die weigeren om de gelijke kenmerken te zien tussen wat nu in Israël gebeurt tijdens de voorbije twee jaar en Duitsland in de jaren 1930.” Een wetsvoorstel over het statuut van de Israëlische natiestaat is vergelijkbaar met de manier waarop in Duitsland in de jaren 1930 methodes werden ontwikkeld om een hiërarchie van categorieën burgers in te voeren.

Cassif was ook zeer kritisch over recente wetten die 4.000 huizen in koloniale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever regulariseerde. “Deze wet laat Joden toe om land dat het bezit is van Palestijnen over te nemen voor zichzelf, zoals de Ariërs in Duitsland toestemming kregen om Joden uit hun huizen te verdrijven.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be