Israelische grenspolitie schiet tiener dood

De Israelische grenspolitie heeft zaterdagmiddag een 17-jarige tiener doodgeschoten bij het Zaatara checkpoint ten zuiden van Nablus (in het noorden van de Westoever). Volgens de woordvoerster van de politie probeerde hij een aanval uit te voeren met een mes. De jongen werd geïdentificeerd als Qutayba Yousif Zahran uit het dorp Illar in het district Tulkarem.

Een Israelische soldaat van 18 jaar raakte gewond. Aanvankelijk werd gerapporteerd dat dit kwam door een messteek. Het bleek echter te gaan om ”friendly fire”: een schotwond in zijn voet die het gevolg was van een kogel van één van zijn collega’s.
Volgens politiewoordvoerster Al-Samri kwam Qutaiba bij het checkpoint aan met een tas. De politiemannen wilden hem daarop aanhouden (Palestijnse tassen zijn immers verdacht), maar toen trok hij een mes. Hij werd daarop neergeschoten. Hij stierf kort daarna.
Kort na Qutaiba;’s dood deed een Facebook-post de ronde waarin hij aangaf dat hij als martelaar zou sterven en zijn familie vroeg bij zijn begrafenis niet bedroefd te zijn. Qutaiba was de 54ste Palestijn die dit jaar werd doodgeschoten door de Israeli’s.
– Eerder verschenen bij: Abu Pessoptimist