Israelisch onderwijsministerie gaat academische vrijheden aan banden leggen

Om het Israelische academische klimaat geheel te vrijwaren van pijnlijke politieke meningen en standpunten heeft de Israelische minister van Onderwijs, Naftali Bennett (HaBeit haYehudi), afgelopen week een opdracht uitgevaardigd om daarvoor een stelsel van regels op te stellen.
De taak moet in vier maanden worden geklaard, Voor de taak heeft de minister professor Asa Kasher benaderd, de man die destijds de ”ethische gedragscode” van Israels leger, zoals bekend het meest ethische ter wereld, heeft opgesteld. Een code die voornamelijk inhield dat de levens van de eigen Israelische soldaten boven alles gingen en, als het ging om keuzes te maken, niet in de waagschaal gesteld mochten worden om burgers te sparen. Kashers code was de leidraad van het leger tijdens de laatste inval in Gaza in 2014. Daarbij kwamen 2.252 mensen om het leven, van wie driekwart burgers en meer dan 500 kinderen, terwijl de eigen verliezen rond de 70 lagen.

De maatregel van Bennett komt nadat rechtse kringen in Israel al meermalen hebben geklaagd over linkse standpunten van hoogleraren en universitaire docenten. Met name de kwestie van de nederzettingen en de bezetting van de Westoever zijn daarbij ”hot items”. De invloed van de groep die meent dat er helemaal niet sprake is van een bezetting, groeit al geruime tijd. Aan te nemen valt daarom dat de nieuwe richtlijnen straks zullen voorschrijven dat de regeringspolitiek in bezet gebied niet ter discussie mag worden gesteld, ongeveer zoals het ook nu al verboden is in Israel BDS, een (academische of andere) boycot aan te prijzen of aan de orde te stellen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist