Israelisch hooggerechtshof maakt politiek van afpakken burgerschap Jeruzalem ongedaan

Het Israëlische hooggerechtshof heeft afgelopen week een uitspraak gedaan die ingaat tegen een lang gevoerde Israëlische politiek om mensen (dat wil zeggen: Palestijnse mensen) die zeven jaar of langer buiten Jeruzalem hebben gewoond of van wie het ”centrum van hun leven buiten de stad lag” vervallen te verklaren van hun burgerschap van Jeruzalem. (Inwoners van Oost Jeruzalem zijn geen burgers van Israel, maar hebben als inwoners van de stad).
Een kamer bestaande uit drie rechters oordeelde afgelopen donderdag dat het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken een man die in Jeruzalem was geboren maar er al jaren weg was, zijn burgerschap moest teruggeven dat eerder van hem was afgenomen. De zaak heeft een precedentwerking. Israel heeft sinds 1967 van tenminste 14.000 in Oost Jeruzalem geboren Palestijnen het burgerschap vervallen verklaard omdat zij zeven jaar of langer buiten de stad hadden gewoond. Volgens de uitspraak van het hooggerechtshof was dat dus niet geldig. Zij kunnen nu allemaal met een groet kans op succes succes een aanvraag indien om hun burgerschap weer te vernieuwen.
De uitspraak werd gedaan in een zaak van de 58 jarige Akram Abdel Haq, die negen jaar was toen Oost Jeruzalem door Israel (illegaal) werd geannexeerd. Drie jaar later verhuisde hij met zijn ouders naar de VS. In 1989 kwam hij terug naar Jeruzalem en merkte hij dat hij geen legale status meer had. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist