Israeli’s schieten weer 2 Palestijnen dood in Gaza

Israelische militairen hebben vrijdag opnieuw twee Palestijnen doodgeschoten aan de grens met Gaza, zo heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens demonstraties tegen de erkenning van Jeruzalem als Israels hoofdstad door de Amerikaanse president Trump. Palestijnse fracties hadden opgeroepen deze vrijdag tot een derde ”dag van woede” te maken en marcheerden na het vrijdagsgebed langs het grenshek en hielden daar betogingen. De Israeli’s reageerden met traangas, ”rubberkogels” en scherpe munitie.
De eerste dode Palestijn werd geïdentificeerd als de 24-jarige Zakariya al-Kafarne. Hij werd ten oosten van Jabaliya gedood door scherpe munitie. Een tweede Palestijn werd eveneens dood verklaard maar moet nog worden geïdentificeerd.

De twee dode Palestijnen brengen het aantal gedode Palestijnen sinds Trump zijn besluit bekend maakte op 12, acht daarvan werden gedood bij demonstraties, de andere vier bij luchtaanvallen op Gaza als antwoord op raketjes die vandaar waren afgeschoten maar geen doel troffen. Meer dan 40 mensen raakten deze vrijdag gewond, van wie verschillende door scherpe munitie.