Israeli’s doden deze vrijdag vier mensen in Gaza

Israelische militairen hebben vrijdag vier Palestijnen doodgeschoten in Gaza en ruim 600 anderen gewond. Onder de doden was een jongen van 15, Haitham al-Jamal. Hij werd doodgeschoten tijdens de protesten ten oosten van Khan Younis. 

De andere drie doden waren Yousef al-Fasih, 29, die werd doodgeschoten ten oosten van Gaza stad, 29, Ziad Jadallah Bureim, die eveneens werd gedood bij Khan Younis, en Imad Nabil Abu Darabi, 26, die werd doodgeschoten ten oosten van Jabalia in het noorden van de Gazastrook.
Tenminste 92 van de gewonden liepen kogelwonden op, onder hen waren 26 kinderen en 14 vrouwen. Zeven van deze gewonden verkeren in kritieke toestand. Onder de gewonden was ook de fotograaf Mohammed al Baba van het Franse persbureau AFP. Hij werd in een been geschoten. De overige gewonden raakten in de problemen wegens een overdosis traangas. De meesten van hen werden behandeld in de veldhospitaals. Het dodental van de protesten is nu opgelopen tot 126.
Dit was de vierde vrijdag sinds de protesten op 30 maart begonnen. Deze week stond de herdenking van de Nakba, de verovering van de Westoever, Gaza en de Golan in 1967 centraal. Israel leverde, afgezien van het doodschieten van de drie slachtoffers, deze vrijdag nog een verrassing: als represaille voor de brandende vlieger die vele dunams land aan Israelische kant in brand hebben gezet, zette een drone een kamp van de Grote Mars van de terugkeer in brand. Daarbij brandde een aantal tenten af, plus een hoeveelheid autobanden die klaarlag om als ”rookgordijn” in brand te worden gestoken.