Israel wil niet praten met nieuw Palestijns kabinet, oppositieleider wil nederzettingen behouden

Het Israelische ”veiligheidskabinet” heeft dinsdag besloten dat Israel niet in onderhandelingen zal treden met een Palestijns kabinet van Hamas en Fatah als dat er ooit komt. Het bureau van premier Benjamin Netanyahu heeft dat in een verklaring zo gesteld.
Het is overigens geen nieuw standpunt. In 2014 nam Israel hetzelfde besluit toen een toenmalig gevormd kabinet van Fatah en Hamas  een kortstondig leven leidde, als opmaat tot een grootscheepse Israelische invasie van Gaza, de tweede sinds 2009. En in 2007 werd een eenheidskabinet van Fatah en Hamas (dat ontstond na een verkiezingsoverwinning van Hamas) onder Isarelische druk ontbonden.
Tegelijkertijd werd ditmaal echter bekend gemaakt dat het veiligheidskabinet ook een aantal eisen heeft geformuleerd waaraan moet zijn voldaan voor Israel wél met zo’n kabinet zal gaan onderhandelen. Dat zijn de volgende zeven punten:
1. Hamas moet Israel erkennen en in overeenstemming met de criteria van het zogenoemde ”Kwartet”
terrorisme laten varen.
2. Hamas moet zich ontwapenen.
3. Hamas moet de lichamen teruggeven van de in Gaza gedode Israelische soldaten (er zijn er twee die worden vermist.  Tot voor kort werd er onderhandeld over de teruggave van die twee lichamen in ruil voor gevangen Palestijnen).
4. De Palestijnse Autoriteit moet de volledige veiligheidscontrole in Gaza uitoefenen, inclusief over de grensovergangen en smokkel tegengaan.
5. De PA moet voortgaan de ”terroristische infrastructuur van Hamas op de Westoever” te ontmantelen.
6. Hamas moet een einde maken aan zijn banden met Iran.
7. Geld en humanitaire hulpmiddelen mogen Gaza alleen binnengaan via de PA, op manieren die daarvoor zullen worden bedacht.
Het is vrij duidelijk dat de regering Netanyahu, die ooit zei vredesonderhandelingen te willen zonder voorwaarden vooraf, met deze eisen nog net niet aan Hamas vraagt om zichzelf helemaal op te heffen. Veel scheelt het echter niet. Het is zeker dat Hamas ze nooit allemaal zal kunnen of willen inwilligen. Het feit dat Hamas bereid si zich te schikken in door de PA ondertekende overeenkomsten met Israel en bereid is zich neer te leggen bij een door de PA eventueel te bereiken vredesakkoord met Israel (mits aan een referendum onderworpen) is blijkbaar niet goed genoeg voor Israel. Hamas moet op de knieën en door het stof.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist