Israël wil Al Jazeera sluiten na kritische berichtgeving

De Israëlische Apartheidsstaat gaat de perskaarten van Al Jazeera journalisten intrekken en het kantoor van de omroep in Jeruzalem sluiten. Ook de kabel- en satelliet-signalen van de omroep worden geblokkeerd.

Formele aanleiding is de berichtgeving rond de recente protesten tegen de sluiting van de Al Aqsa moskee. Al Jazeera bracht die protesten uitgebreid in beeld en liet zelfs – o gruwel – Palestijnse betogers aan het woord. Daarmee heeft de omroep zich volgens het regime van Netanyahu schuldig  gemaakt aan ‘het oproepen tot geweld’.

Logo Al Jazeera Illustratie: Wikipedia

Minister van Communicatie Ayoub Kara bracht het bericht gisteren tijdens een persconferentie waar Al Jazeera niet toegelaten werd. Volgens Kara sluit Israël zich met dit voornemen aan bij ‘soennitische Arabische Staten die de kantoren van Al Jazeera al eerder sloten’. De kritische berichtgeving van Al Jazeera is veel regimes in het Midden-Oosten al geruime tijd een doorn in het oog. Onlangs sloten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië de kantoren van de in Qatar gevestigde zender. De Egyptische militaire dictator Sisi liet zelfs diverse medewerkers van Al Jazeera arresteren.

Eerst moet de regering Netanyahu het voorstel van Kara nog goedkeuren – een formaliteit – waarna het wetsvoorstel naar de Knesset gaat. Kara verwacht dat behandeling nog deze maand plaats kan vinden. Mocht het voorstel aangenomen worden, dan staat voor Al Jazeera de gang naar de rechter open. Volgens juristen maakt AJ een goede kans een eventuele rechtszaak te winnen, omdat het voorstel in strijd zou zijn met de Israëlische grondwet.

Bron: Al Jazeera