Israel werkt verder aan rondweg die aansluiting Maaleh Adumim aan Jeruzalem mogelijk maakt

Israel is begonnen met de aanleg van weer een nieuw stuk van de rondweg rond Jeruzalem. Het meest oostelijke deel. Op de bovenste foto is de weg bij het dorp Az Za’ayyim te zien, met een  onderdoorgang alleen voor Palestijnen, die Az Za’ayyim met Anata verbindt (en vandaar verder met Eizariyya en Abu Dis) en hen zo in de gelegenheid stelt van Noord naar Zuid, of omgekeerd, te reizen zonder dat ze op Israelisch gebied komen of een Israelische weg kruisen.
Op de onderste foto is te zien hoe de weg bij Anata gedeeltelijk parallel loopt met de Palestijnse rondweg. De twee worden daar gescheiden door een betonnen tussenmuur.
De nieuwe rondweg, zo meldt Vrede Nu, loopt door het gebied van ”E1”, het stuk tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim (40.000 inwoners).

Het E1 gebied  is tot nu toe, vooral onder Amerikaanse druk, onbebouwd gebleven. Het zou namelijk de aansluiting van Jeruzalem aan Maaleh Adumim volledig maken en zo de Westoever effectief in tweeën delen. Maar de nieuwe weg, zo stelt Vrede Nu, is het excuus dat Israel nodig heeft  om het gebied nu wél vol te bouwen. Immers, er wordt nu tevens een aparte, geheel van de Israëlische gescheiden, Palestijnse verbindingsweg aangelegd, de Westoever wordt dus niet in tweeën geknipt, en Israel kan verder zijn gang gaan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist