“Israël was altijd xenofoob, maar we verborgen dat vroeger wel beter”

De regering van Israël verbiedt opinies die de BDS-boycot promoten, legt linkse ngo’s aan banden en laat boeken verbieden die verzoening met Palestina bepleiten. Gideon Levy de mythe dat deze xenofobe initiatieven in Israël een nieuwe evolutie zouden zijn. In de krant Haaretz weerlegt Gideon Levy de mythe dat deze rechtse initiatieven Israël xenofoob maken. Dat was altijd al zo. Gideon Levy won op 7 januari 2016 de Zweedse Olof Palme prijs.

Israëlisch journalist Gideon Levy (1953) is al jaren een buitenbeentje in de media van zijn land. HIj is een van de weinige journalisten die bericht over de werkelijkheid van de bezetting, de kolonisatie, de wegblokkades, de dagelijkse vernederingen, de brutale repressie in de bezette Palestijnse gebieden en over de apartheid in Israël zelf.

Op 7 januari 2016 werd hem de Zweedse Olof Palme toegekend, genoemd naar de Zweeds eerste minister Olof Palme die in 1986 werd vermoord in nog steeds niet opgehelderde omstandigheden. De organisatie van de prijs looft hem de prijs uit voor zijn onafgebroken strijd tegen de “bezetting en het geweld” en voor zijn verspreiding van de “hoop op vrede”.

In een recent opinie-artikel in de krant Haaretz weerlegt hij de bewering dat Israël, sinds Benjamin Netanyahu (vanaf 2009) aan de macht is, naar rechts zou zijn opgeschoven en xenofoob zou zijn geworden. Volgens hem is dat altijd al zo geweest.

Het verschil, aldus Levy, is dat de toenmalige politici veel beter hun anti-Arabisch en antichristelijk racisme konden verbergen voor de buitenwereld. Het was in Israël zelf zo diep ingeworteld dat het niet eens werd opgemerkt. Bovendien was er zo goed als geen politieke oppositie tegen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be