Israel veroordeelt radiojournalisten tot lange straffen

Een Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofra heeft donderdag drie journalisten van het radiostation Sanabel in al-Khalil (Hebron) tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Montasser Nassar, 28, en Nidal Amer, 24, kregen ieder een jaar en 10 maanden,  Mohammed Omran, 27, kreeg een jaar en vier maanden.
De drie werden opgepakt bij een inval, verleden jaar op 31 augustus, tezamen met Ahmed Samih Darwish, 24, and Hamed Khaled Namoura, 25. Deze laatste twee moeten nog voorkomen voor de militaire rechter. Alle vijf komen uit Dura in het district al-Khalil. Het station werd op last van de militaire bezetting voor drie maanden gesloten en de apparatuur werd in beslag genomen. De Israelische krant Times of Israel meldde destijds dat het station volgens de Israelische inlichtingendienst Shin Bet uitzond namens de Islamitische Jihad.

De journalisten werden beschuldigd van ”ophitsing” door het uitzenden van liederen, interviews en programma’s over het Palestijnse verzet, de Palestijnen die door het leger waren gedood en van steun voor het verzet tegen de bezetting. Omran was correspondent van ”Asra Voice”, het programma voor de gevangenen binnen Radio Sanabel. Vandaar zijn andere behandeling.
Israel sloot dit jaar opnieuw na diverse invallen acht Palestijnse radiostations in Nablus, Ramallah en Hebron. Een flink aantal journalisten werd gearresteerd,  vaak zitten ze nog vast.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist