Israel talmt met beslissing over bestand en intensiveert de bombardementen op Gaza

Het verwachte staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas is dinsdagavond niet tot stand gekomen. Vertegenwoordigers van Hamas zeiden dat het wachten op de reactie van Israel was.Haaretz meldde dat er onenigheid was tussen minister van Defensie Ehud Barak aan de ene en premier Bibi Netanyahu.en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman aan de andere kant. Barak was voor acceptatie, de andere twee tegen. Zij zouden ook meer overleg willen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.
Haaretz meldde tevens dat Israel intussen de aanvallen op Gaza nog wat heeft geïntensiveerd. Dat was te merken in Gaza. Daar werden aanvallen gemeld met reeksen ontploffingen die elkaar binnen seconden opvolgden. Onder meer het regeringscentrum in Gaza-stad werd totaal vernield (zie foto). In Rafah moest eveneens een overheidsgebouw, het Abu Khadra-gebouw eraan geloven. In Khan Younis werd het politiebureau van de kaart geveegd. Ook werden wegen en een brug in het zuiden van de Gazastrook vernield en in Midden-Gaza werd het huis van Issam Al-Dailies, persoonlijk adviseur van Ismail Haniyeh, de premier van Gaza platgegooid.
———-
Update: even voor 11 uur NL tijd werd een explosie gemeld in een bus in Tel Aviv. Politie vermoedt aanslag. Er zijn 18 gewonden van wie twee ernstig volgens eerste berichten. 
———-
In Jabaliya werd een groep mensen geraakt, één man overleed, er waren meerdere gewonden. In Rafah werden uren na een bombardement de lichamen geborgen van twee tieners, Ibrahim Bin Hamad (15) en Mahmoud al-Arja (16 jaar). Ik ben een beetje de tel kwijt voor wat betreft het aantal slachtoffers. Ma’an Newsmeldde echter rond 11.00 uur dat het er 149 zijn, nadat Ahmad Abu Eliyan, uit Bani Suheila in Zuid-Gaza, is gestorven aan verwondingen die hij zondag opliep.

Vanuit Gaza werden ook de beschietingen van Israel met raketten voortgezet. Woensdagochtend was er opnieuw luchtalarm in onder meer Ashdod en Tel Aviv.

Dinsdagavond werden bij diverse aanvallen op Gaza de kantoren getroffen van de persbureaus AFP en AP, en van Al-Jazeera. Ook werden twee hotels geraakt die journalisten huisvesten. Press TV meldde dat zijn correspondent Akram al-Sattari bij één van die aanvallen gewond is geraakt. Dinsdagavond werden ook bij twee gerichte aanvallen twee journalisten van Al-Aqsa tv van Hamas en de chef van de educatieve radio van de Islamitische Jihad gedood. Zondag waren ook journaliste doelwit van aanvallen, een Libanese cameraman verloor daarbij een been.  Zelden zal een militaire campagne zoveel journalisten als doelwit hebben gehad.
Een van de kopstukken van Hamas, de nummer twee van de beweging Mousa Abu Marzouq veroordeeld intussen de liquidatie van zes verklikkers, dinsdagavond in Gaza-stad. Op zijn Facebook-pagina schreef hij dat het onacceptabel was en dat degene die dit deden ter verantwoording geroepen moeten worden.

Op de Westoever waren uitgebreide demonstraties bij de begrafenissen van twee demonstranten die een dag eerder bij protesten tegen het optreden in Gaza door Israelische troepenwerden gedood. Woensdag zijn er opnieuw demonstraties, ditmaal bij de Muqata, het bureau van premier Mahmoud Abbas, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton wordt verwacht.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.