Israel sloopt op één dag 11 huizen en vier andere structuren

Israëlische militairen, gemeentewerkers en bulldozers hebben dinsdagmorgen rond vier uur in de ochtend vier bouwsels in het dorp/wijk van Jeruzalem Issawiya vernield. Een uur eerder dezelfde ochtend werden in Qalandiya, ten noorden van Jeruzalem, 11 huizen (volgens het persbureau WAFA), 12 volgens Ma’an News gesloopt In Issawiya gingen een huis in aanbouw, een garage en twee muren tegen de vlakte. Het huis in aanbouw was van Salah Abd al-Nabi Mahmoud, de garage van Haitham Mustafa, en de twee muren behoorden toe aan de families Mustafa en Bujeh.In Qalandiya ging het om huizen die te dicht bij de ”Muur” stonden en die al eerder een slooporder hadden ontvangen, op grond van het feit dat zij ook geen bouwvergunning hadden.
(In Qalandiya heeft nagenoeg geen enkel huis een bouwvergunning. Die vergunningen worden als zij worden aangevraagd ook niet verleend. Het gebied behoort namelijk tot ”Area C” van de Westoever waar Israel de scepter zwaait. Daar worden alleen bouwvergunningen verleend aan nederzettingen).

Inwoners van Qalandiya probeerden met het vormen van een linie rond de te slopen huizen de afbraak te voorkomen, Daarbij braken onlusten uit, zoals wel vaker als Israel huizen sloopt. De troepen beantwoordden dat met het afschieten van traangas, stungranaten, ”rubberkogels” (met rubber overtrokken stalen cylinders) en ”sponskogels” (kogels met een plastic sponzen kop). Palestijnse medische kringen vertelden Ma’an dat er zeven gewonden vielen. Ook werden er journalisten aangevallen door de Israeli’s. Eén van hen behoorde tot de gewonden.

Cijfers die de VN in april bekendmaakte geven aan dat het aantal gesloopte structuren dit jaar het viervoudige is van dat van verleden jaar. Zo’n 588 huizen en andere structuren zijn dit jaar gesloopt tussen het begin van het jaar en begin april Daarbij werden 808 mensen dakloos en raakten meer dan 1.000 mensen structuren kwijt waarop (mede) hun inkomen was gebaseerd.

Via:: Abu Pessoptimist