Israel schoot vrijdag drie mensen dood in Gaza onder wie een verpleger

Bij de  betogingen van de Grote Mars van de Terugkeer van afgelopen vrijdag hebben de Israeli’s drie mensen doodgeschoten en 307 mensen verwond, van wie 70 met scherpe munitie. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie was één van de drie een medische hulpverlener die met patiënten bezig was toen hij door het hoofd werd geschoten. Het was de 20-jarige Abduallah Qutati. Hij overleed ter plekke. Hij was de derde medische hulpverlener die door Israel in strijd met de Conventie van Genève werd gedood tijdens deze Mars op de Terugkeer. Eén van drie was de 22-jarige verpleegster Razan al Najjar.

Behalve al Qutati overleed vrijdag ook de 55-jarige Said al-Aloul ten oosten van Rafah (zuid Gaza). Een derde man overleed zaterdagmorgen vroeg aan de verwondingen die hij de vorige dag ten oosten van Rafah had opgelopen. Het was de 40-jarige Ahmad Jamal Abu Luli. Hij was door de Israeli’s in zijn lies geschoten.
Behalve de drie doden waren er vrijdag ook 307 gewonden, van wie er 106 in het ziekenhuis belandden, vijf van hen w aren in kritieke toestand. Het dodental sinds 30 maart is nu 172. Het aantal gewonden was over de 18,000.