Israel geeft onderhandelingen nog een kans voor het een grondoffensief start

Israel heeft naar eigen zeggen in de nacht van maandag op dinsdag in Gaza ‘ongeveer 100 terreurlokaliteiten’ gebombardeerd, waaronder ‘ondergrondse lanceerinstallaties, terreurtunnels en ammunitie-opslagplaatsen’. Wat zichtbaar was, was dat Israel echter vooral huizen van Hamas-voorlieden. als doelwit koos. Zo moesten achtereenvolgens gedurende de nacht het huis van Raed al-Athar in Rafah,
Tamer Abu Daqa  in Khan Younis, Osama Abu Anza in Khan Younis en Mohammad al-Sultan in de wijk al-Salateen van Beit Lahiya eraan geloven. Ook werden huizen van anderen,  een regeringsgebouw in Gaza stad en een ”veiligheidscentrum’ gebombardeerd, plus een de Agha moskee in Khan Younis. 

Verder werd de ‘Islamic National Bank’ in Gaza platgegooid. Volgens Israel ‘een financiële institutie die gebruikt werd door Hamas om zijn terreur activiteiten mogelijk te maken’. Bij deze laatste actie vielen vier gewonden. (Anders dan Radio 1 verslaggever Joris van de Kerkhof meldde dus, want die had gezegd dat er niemand gewond was geraakt). Voor het overige was het overigens een rustige nacht voor de ziekenhuizen. Slechts een aantal gewonden werd binnengebracht. Er zijn tot dusver 108 (of 109) doden, van wie meer dan de helft burgers was, 27 van hen waren kinderen.  

In Gaza wordt vandaag een delegatie van de Arabische liga verwacht. In Israel zal Hillary Clinton neerstrijken. In de VN-Veiligheidsraad werden vruchteloze discussies gehouden over een resolutie over Gaza. Rusland beschuldigde de VS van een ‘filibuster’ om een uitspraak onmogelijk te maken.

President Obama, die de Israelische aanval op Gaza niet heeft veroordeeld en steeds heeft gezegd dat Israel ‘het recht heeft zichzelf te verdedigen’, belde intussen met de Egyptische president Morsi. Egypte doet nog steeds verwoede pogingen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Het Israelische kabinet vergaderde maandagavond en besloot de diplomatie nog even een kans te geve voor een grondoffensief wordt gestart. ‘Voor hij een grondoffensief begint wil premier Netanyahu de diplomatieke mogelijkheden tot het uiterste benutten om te kijken of een lange termijn staakt-het-vuren kan worden bereikt,’ zo citeerde Reuters een hoge functionaris. Hamas stelt als eis dat Israel de aanval is begonnen en dus ook als eerste ophoudt met schieten, zo zei Hamas-voorman Khaled Meshaal in Cairo. De beweging wil ook garanties dat Israel zich dit keer aan een bestand zal houden en het eist een einde aan de belegering van Gaza. .

De Ezzedin al-Qassam Brigades maakte vannacht bekend dat zij gisteren 107 raketten op Israel hebben afgevuurd. Vanochtend werden die beschietingen hervat, onder met raketten op Beer Sheba.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.