Israel gaat nieuwe nederzetting bouwen, Amerika reageert boos

Amerika en Israel zijn in een woordenstrijd gewikkeld geraakt nadat Israel woensdag een besluit bekend heeft gemaakt dat het 98 nieuwe wooneenheden wil gaan bouwen in een nieuwe nederzetting pal naast de nederzetting Shvut Rachel. Het gebied waar dit gebeurt zou later kunnen worden uitgebreid tot 300 huizen en een industriële zone.
Het plan is om hier de mensen onder te brengen uit de (ook volgens Israel zelf illegale) nederzetting Amona, die huizen hebben gebouwd op wat ook volgens het Israelische hooggerechtshof privé land is van Palestijnse eigenaars. De bewoners van de huizen moeten die huizen uiterlijk in december van dit jaar, op last van het hooggerechtshof ontruimen. De regering wil hen op deze manier schadeloos stellen.
Maar de Verenigde Staten hebben woedend op het plan gereageerd.
In een verklaring heette het dat het plan in strijd is met een belofte van de Israelische regering tegenover de Amerikaanse regering dat er geen nieuwe nederzttingen zouden komen. ”De Israelische regering heeft uitingen tegenover ons gedaan die hiermee ins strijd zijn, aldus een hoge functionaris van het Witte Huis. ”Dit is niet de manier waarop vrienden met elkaar omgaan.”

De krant Haaretz meldt dat een deel van de woede van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van het Witte Huis veroorzaakt werd doordat de beslissing inging tegen verzekeringen die Netanyahu aan president Obama had gegeven en met het deel van Netanyahu’s beroemde speech op de Bar Ilan universiteit in 2009 waar hij voor het eerst verklaarde akkoord te gaan met de twee statenoplossing. Hij zei toen: ”Wat de kwestie territorium betreft, dat zal worden vastgelegd in een permanente regeling. Tot dat moment zijn we niet van plan nieuwe nederzettingen te bouwen of land voor nieuwe nederzettingen te reserveren.”

Lees verder bij de bron, Abu Pessoptimist.