Islamitische Staat verovert stad in Libanon

De Islamitische Staat ( het voormalige ISIS) heeft de Libanese stad Ersal veroverd, zo melden Arabische media. Volgens Al Akhbar heeft IS daarbij steun gekregen van Jabhat al-Nusra, de Syrisch/Libanese tak van Al Qai’da. Opmerkelijk , want de verhouding tussen IS en AQ is op zijn zachtst gezegd nogal gespannen. In Syrië is het zelfs tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen de elkaar beconcurrerende jihadistische groeperingen. Inmiddels heeft IS officieel de oorlog verklaard aan de Libanese staat.

De IS-strijders zouden een aantal Libanese militairen gevangen genomen hebben. Het precieze aantal is onduidelijk. IS zelf zegt zes soldaten gevangen genomen te hebben, het Libanese leger zegt dat er dertien soldaten vermist worden. Foto’s van de gevangen soldaten werden door IS gepost op Twitter.

Een woordvoerder van IS verklaarde dat de organisatie deze confrontatie niet gewild heeft, maar dat de arrestatie van een lokale leider van IS haar geen andere keuze liet: “The war was imposed on us after the army’s aggression in arresting leader Jumaa”. Volgens Jabhat al-Nusra daarentegen zijn de vijandelijkheden uitgebroken nadat het Libanese leger en Hezbollah een eerder afgesproken bestand schonden door burgerdoelen aan te vallen.