Islamistische nouveau riche in Turkije en nieuwe Latijnse matigheid

Het nieuwe presidentieel paleis in Turkije: dertig keer groter dan het Witte Huis, Versailles kan er vier keer in. Met in totaal 300.000 vierkante meter vestigt het AK Saray (Witte Paleis) een record als het grootste paleis ter wereld. Bij deze heuglijke gelegenheid ondergaat bewoner Erdogan, na een tussenstop bij de paus, een vergelijkende warentest met zijn confrater José Mujica, president van Uruguay.

Het record was in handen van Brunei, maar de sultan daar kreeg het nakijken. Ook als het om kosten gaat: het nieuwe onderkomen van de Turkse president, ‘noodzakelijk voor de reputatie van het land’, kost de lieve som van 615 miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat. Duizend kamers en toiletten met behang van zijde. Wel staat het in schril contrast met de armoede in Turkije.

De ingebruikname van het presidentieel paleis viel samen met rellen in Jeruzalem, die door president Erdogan werden aangegrepen om zijn solidariteit met de Palestijnen te bevestigen. Niemand in Erdogans Partij voor Gerechtigheid en ontwikkeling (AKP) vroeg zich af hoeveel miljoenen er voor Turkse steun aan de Palestijnen waren vrijgekomen wanneer het AK Saray niet 1000, maar 500 kamers had gekregen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be