ISIS herovert Palmyra

ISIS heeft de Syrische stad Palmyra heroverd op het Syrische regeringsleger. De vlag van de jihadistische organisatie wappert inmiddels weer op gebouwen in de stad.

In het vroege voorjaar werd ISIS door het Syrische leger met steun van de Russische luchtmacht uit Palmyra verdreven. Rusland had eerder nog gezegd dat het de jihadisten teruggedreven had naar de buitenwijken, maar dat lijkt dus óf propaganda óf slechts tijdelijk te zijn geweest.

ISIS had Palmyra van mei 2015 tot maart 2016 in handen. Gedurende die tijd voerde de organisatie een terreurbewind waarbij het o.a. een aantal historische monumenten opblies vanwege ‘niet islamitisch genoeg’ of iets dergelijks. Voor de goede orde onthoofdde ISIS ook nog eens de directeur van de Archeologische Dienst in de stad.

Gisteren meldde het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) al dat ISIS oprukte in de stad. De verovering schijnt nu dus compleet te zijn. ISIS startte afgelopen dinsdag een offensief dat het Syrische leger en de Russische luchtmacht – beiden nogal druk met het afslachten van burgers in Aleppo – blijkbaar volledig verraste.