IS-ronselaars en orgaansmokkelaars azen op vluchtelingen

Ronselaars voor terroristische organisaties en smokkelaars van menselijke organen gaan vergelijkbaar te werk. Ze benaderen verzwakte vluchtelingen die in geldnood zitten en beloven hen een kans op een beter leven.

Ismail was net klaar met bidden in de moskee toen hij werd benaderd door drie mannen met baarden. Het was een broeierige avond in het Maadi-district in de Egyptische hoofdstad Caïro en het trio dat zich ophield rond de moskee kreeg hem meteen in de gaten toen hij het gebedshuis verliet. Ismail is een vluchteling uit Soedan. Hij had al dagen niet meer gegeten, wat zijn ogen bloeddoorlopen maakte. De mannen hadden meteen in de gaten dat hij vermoeid en verzwakt was.

Geld en vrijheid
De mannen nodigden hem uit in een nabijgelegen koffiebar. Ze startten een losse conversatie die al snel evolueerde in gesprekken over de islam, filosofie en Ismails uitzichtloze situatie. Hij vertelde hen dat hij geen werk vond en slechts af en toe iets kreeg om te eten. Als hij niet terecht kon bij een vriend, sliep hij gewoon op straat.

“De mannen vertelden me dat ik beloond zou worden als ik een zelfmoordvest zou aantrekken”, zegt Ismail. De drie gaven geen details over de organisatie waarvoor ze werkten maar later vernam Ismail dat ze hoogstwaarschijnlijk deel uitmaakten van Ansar Bayt al-Maqdis, een Egyptische terreurcel die samenwerkt met Islamitische Staat (IS).

Experts zeggen dat deze cel deel uitmaakt van een steeds groter wordend IS-netwerk dat er met name op gericht is om devote en uitgehongerde mannen zoals Ismail te rekruteren, mannen die met velen te vinden zijn tussen de vluchtelingenstromen in het Midden-Oosten. Deze ronselaars bieden hen alles wat ze op dat moment in hun leven missen: geld, vrijheid en innerlijke rust.

“Het is uw plicht als moslim”
Ismail slaagde erin om de mannen af te wimpelen. “Ik wil niemand schade berokkenen”, vertelde hij hen. Ze probeerden hem nog te overtuigen door te zeggen dat het zijn plicht is als moslim om zijn broeders te helpen. Ook speelden ze in op zijn geloofsovertuiging en citeerden verzen uit de Koran. De ronselaars beloofden geld te sturen naar zijn achtergebleven familie in Soedan. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be