Is racisme na Brexitreferendum tijdelijk of blijvend?

De leavestem van het Britse referendum over de Brexit is nog maar drie weken oud, maar toch doet er zich sindsdien een opmerkelijk verschijnsel voor. De Britse eilanden lijken overspoeld te worden door een plotse golf van racisme die meer uitgesproken is dan ooit.

Stand Against Racism and Inequality (SARI) is een in Bristol gevestigde organisatie. Haar missie is racistische incidenten aanpakken door samen te werken met de lokale politie en zo de eventuele daders op te sporen. Ook treft ze maatregelen om gemeenschappen een groter veiligheidsgevoel te geven.

De organisatie zag het aantal gemelde incidenten sinds het referendum stijgen maar kan nog niet inschatten of het een tijdelijk of blijvend verschijnsel is. “Als je zegt dat het voorbijgaand is, loop je het risico het probleem te onderschatten, maar als het voor de lange termijn is, kun je angst verspreiden in gemeenschappen. Nu zou ik zeggen: het is een verandering is die moet worden opgevolgd.”

Over de toekomst van Groot-Brittannië als open en diverse samenleving blijft de organisatie optimistisch. SARI denkt dat het referendum de diversiteit van het land zoals het nu is niet zal veranderen en dat de impact meer van economische aard zal zijn. “Racisme is niets nieuw en zal er altijd zijn, maar het is en blijft onwettelijk. Mensen hebben het recht om vrij te leven.”

SARI relativeert ook: “Mensen met racistische ideeën en mensen die haatmisdrijven plegen zijn nog altijd een minderheid. Het is niet omdat de helft van het land ‘leave’ stemt, dat die helft ook racistisch is.”

Foute interpretatie

Stop Hate UK is een organisatie die ook mensen de kans geeft racistische voorvallen te melden. Ook zij ziet een stijging van incidenten sinds het Brexitreferendum. “Tot en met 7 juli zagen we een verviervoudiging van het aantal oproepen, het weekend van 9 en 10 juli een verdubbeling. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de cijfers dalen. Het belangrijkste is dat we de zaken opvolgen”, aldus Rose Simkins, voorzitster van Stop Hate UK.

Ze relativeert bovendien die cijfers. “Ze zijn niet altijd representatief. Veel mensen geven misdrijven niet aan. Om te kunnen spreken van een stijging, is een gedetailleerde analyse nodig.”

Simkins verklaart de stijging van het aantal incidenten na het referendum onder andere door een foute interpretatie van informatie. “Sommige mensen dachten dat het referendum vooral over immigratie in het algemeen en niet over immigratie binnen de Europese Unie ging.

Ook was er een kleine groep die dacht dat na de overwinning van ‘leave’ de zaken direct zouden veranderen. Dat is niet zo. Dat zie je ook aan het soort racistische incidenten. Mensen roepen bijvoorbeeld vaak naar minderheidsgroepen: ‘wanneer ga je nu weg?’ Het hoeven ook geen mensen te zijn die ‘leave’ gestemd hebben die racistische uitspraken doen. Het kunnen ook mensen zijn die helemaal niet gestemd hebben. Eigenlijk weten we nog niet wie ze zijn.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be