Is Klaver een Sap?

Jesse Klaver wordt de nieuwe fractieleider van GroenLinks (GL) als opvolger van Bram van Ojik. Amstel, oud-medewerker van Krapuul, heeft hem in 2012 gekarakteriseerd. De korte schets, gemaakt na het aftreden van Jolande Sap, blijkt deels voorspellend adequaat.

In tegenstelling tot de lijsttrekker ligt Jesse goed bij de overgebleven fractiemedewerkers en als campagneleider weet hij het verhaal van ToenLinks als geen ander. Tel daarbij op: zijn achtergrond, zijn jeugd en het feit dat hij niet gestudeerd heeft. Een mix die lekker ligt bij de bakfietsende kiezers die het in Oilily jasjes gestoken kroost daarin opvoeden met het idee dat ToenLinks goed voor de toekomst is. Jesse Klaver, onthoud die naam! Dat is de man die ToenLinks weer op de politieke kaart zet. Alleen wel met een liberaal tintje en dicht bij D66. De partij die hij helemaal ziet zitten.

Het is aan Klaver om te laten zien dat hij geleerd heeft van de D66-achtige rampscenario’s voor GL. Maar waarschijnlijk niet. Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.