Is de klimaatstrijd te wit?

Is de klimaatstrijd te wit, zoals sommige lieden beweren? Wanneer is iets ’te wit’? Als ik zes witte vrienden heb en één zwarte, zijn mijn vrienden dan ’te wit’? Moeten het minstens drie zwarte, drie witte zijn? Is dat politiek correct?

En als ik zes zwarte vrienden heb, heb ik dan ’te zwarte’ vrienden en ken ik de plek van ‘mijn ras’, dan niet? Of werkt het niet die kant op?

Waren the Beatles te wit? En te mannelijk? Waren ze te hetero? Zijn ze ‘problematisch’? Moeten ze aan zichzelf werken? Is er iets mis met wit zijn? Zo wit als geitenkaas, zo wit als witte Dick?

Je moet trots zijn, op je witte kleurtje (FVD). Schaam je, met je witte, geprivilegieerde reet (Bij1).

Je huidskleurtje is niet iets wat je gepresteerd hebt, of iets dat je verwaarloosd hebt. Het zegt niets over jouw keuzes, jouw persoonlijkheid, jouw karakter, jouw leven. Er trots op zijn, of je ervoor schamen, is dus totaal irrationeel en belachelijk.

De klimaatstrijd is super urgent. Althans, als we willen dat de mensheid voort zal gaan. Dat code rood en XR van alles plat legt is dus van groot belang. Er moet wat gebeuren. Of dat nou gebeurt door witte, zwarte, blauwe of roze mensen is geheel irrelevant. Als Marianne Thieme het een en ander bereikt heeft zijn we haar dankbaar. Lòs van of zij wit, zwart, lesbisch, hetero, of bipolair is. Waarom moet alles steeds over privé-zaken gaan?

Je hebt geen klimaatstrijd-‘privilege’. De klimaatstrijd, de opwarming van de aarde, is sowieso geen privilege maar een mondiaal probleem. Als mensen de boel plat leggen ben ik ze dankbaar. Of het nou witte hetero’s of Joegoslavische homo’s zijn die dat doen, dat lijkt mij geen prioriteit hé. Als je een pand kraakt waar mensen in kunnen wonen zijn we je dankbaar. Of je nou een witte heteroman of een zwarte lesbienne bent.

Het overnemen van fabrieken in Spanje (vorige eeuw) was geen wit privilege. Beweer je dat wel, dan steun je de fabrieksdirecteuren, onbedoeld. Wil je dat er bepaalde ingewikkelde diversiteitsquota worden gesteld aan de bezetting van een kolencentrale, dan help je de kolencentrale door het proces te saboteren (met goede bedoelingen).

Denk inderdaad eens kleurenblind! De klimaatproblematiek gaat iedereen aan en já, inderdaad, mensen die op de evenaar wonen, Afrikanen, gaat het nog meer aan.

Zij willen dat er iets gedaan wordt, maakt niet uit hoe, of door wie. Of de problematiek nou opgelost wordt door witte activisten of zwarte is voor hen niet van belang natuurlijk. Als je een hartaanval hebt word je niet liever door een zwarte lesbienne dan door een witte heteroman gered. Als je huis in de fik staat heb je niet liever dat de blussende brandweerman homo is en Congolees.

Waarom is alles tot een kleffe soap verworden, waar privézaken en geheel arbitraire dingetjes de boventoon voeren?

Ik sprak een Afrikaan. Hij vertelde mij over de uitdroging in zijn land. Ik hoop dat er snel gehandeld wordt, zei ik. Als God het wil, zei de Afrikaan.

God is kleurenblind…