Iraakse leger gaat door met offensief tegen Koerden

Olieveld bij Kirkoek. illustratie: Wikipedia

Het Iraakse leger heeft de stad Altun Kupri verovert op Koerdische Peshmerga. Volgens Al Jazeera is er dit keer hevig gevochten. Eerder deze week nam Irak Kirkoek in op de Koerden zonder dat er sprake was van enig verzet.

Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi is met het offensief definitief een einde gekomen aan de droom van een zelfstandige Koerdische staat. De Peshmerga namen Kirkoek in 2014 in nadat het Iraakse leger op de vlucht sloeg voor ISIS. Het verlies van Kirkoek en de omliggende olievelden is een zware klap voor de autonome Koerdische regio, die voor haar overleven is aangewezen op de export van olie.

Voor de Irakese Koerden begint het er nu vrij triest uit te zien. De regionale economie heeft met het verlies van Kirkoek een zware opdonder gekregen en de Koerden zijn er – als zo vaak in het verleden – in geslaagd alle potentiële bondgenoten van zich te vervreemden. Dat is vooral te wijten aan het onzalige onafhankelijkheidsreferendum in september, waarmee Barzani in één klap Bagdad, Iran, Turkije en de VS tegen zich in het harnas joeg.

Bron: Al Jazeera