Internationale rebellieweken

Internationale rebellie weken: Extinction Rebellion NL komt in opstand in wereldwijd verzet ecologische crisis vanaf 15 april

In meer dan 35 landen waar Extinction Rebellion actief is begint vanaf 15 april een wekenlange serie van protesten en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Wij willen het systeem veranderen en daarmee de schade van de klimaatcrisis beperken. In Nederland zullen door het hele land honderden mensen deelnemen aan protesten van Extinction Rebellion NL. Wij zullen wetten breken en het openbare leven ontregelen. Wij eisen van de Nederlandse overheid dat zij de waarheid vertelt over de ecologische crisis, échte maatregelen neemt en een Burger-Kamer installeert die de mobilisatie en veranderingen overziet.

Wij zijn jou. Wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land. We zijn aangekomen op een kantelpunt in de geschiedenis als het gaat om de vraag of de mensheid nog in staat is de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Of dat we razendsnel afstevenen op de catastrofale impact van een klimaatinstorting van het systeem. ‘Onze politieke leiders schieten tekort in echte actie om een leefbare wereld voor toekomstige generaties mogelijk te maken’, zegt een woordvoerster van XR, ‘Ze gaan door de winsten van industrieën boven het belang van mensen te stellen. Wij, de mensen accepteren dit niet meer en eisen per direct de noodzakelijke verandering. We zijn vastbesloten deze aarde, de levengevende kracht en biodiversiteit te beschermen.’ Op de website van Extinction Rebellion NL staan alle politieke eisen.

Op maandag 15 april starten de protesten om 15.00 in Den Haag, met de ‘Verklaring van de Rebellie & het bloed van onze kinderen’. Dinsdag 16 april zal een groep rebellen een Haags gebouw bezetten in een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Op donderdag zal in meerdere steden, waaronder Amsterdam een massale die-in worden uitgevoerd. Ook zullen rebellen op onaangekondigde momenten in ‘zwermblokkades’ wegen tijdelijk blokkeren en daarmee het openbare leven ontregelen. Aangekondigd is dat Rotterdamse rebellen op zaterdag 20 april een dodenstoet organiseren. Voor de week daarna hebben autonome groepen in Groningen, Amsterdam en Amersfoort aangekondigd door te gaan met meer acties. Burgerlijke ongehoorzaamheid is een vorm van protest waarbij mensen bewust de wet overtreden voor een politiek doel. Rebellie doet leven, de tijd dringt, het is nodig voor iedereen.

Extinction Rebellion is een beweging die vanuit het Verenigd Koninkrijk eind 2018 ook in Nederland in tal van steden mensen bij elkaar brengt. In tien steden zijn lokale groepen, van Maastricht tot Groningen, van Nijmegen tot Leiden. Overal willen mensen meedoen. Het is een beweging van alle leeftijden, met veel jonge mensen die samen op een geweldloze manier actie willen voeren en hoop creëren voor hun eigen toekomst en van toekomstige generaties. Met creatieve acties willen we duizenden mensen inspireren zich ook aan te sluiten bij onze massabeweging en zo aan je eigen toekomst richting te geven.

Internationaal is de rebellie in onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Denemarken en Noorwegen.

– Overgenomen van Extinctionrebellion.nl