Insectageddon zal doorgaan

Conclusie van een stuk over insectageddon in een tropisch land. Andere landbouw om mensen te voeden zonder ecocide is natuurlijk wel mogelijk maar de politieke keuze hiertoe is ver uit zicht.

Als men de vraag stelt: hoe kan het dat de insectenwereld instort, is er maar een antwoord: dat komt door ons. Drie generaties geïndustrialiseerde landbouw met een enorme golf aan vergiften die jaar na jaar na jaar over het land wordt uitgegoten, sinds het einde van de tweede wereldoorlog. Dit is de echte prijs van de op pesticiden gebaseerde landbouw die de maatschappij nu al zo lang blijmoedig aanvaardt.

En hoe ziet de toekomst er uit voor eenentwintigste-eeuwse insecten? Het wordt nog erger, als we met moeite de negen miljard mensen moeten voeden die de wereld naar verwachting zullen bewonen in 2050, en de mogelijk 12 miljard van 2100. De landbouw zal verder geïntensiveerd worden om dit mogelijk te maken. Denkt u dat er minder insecticiden gespoten zullen worden op akkerland wereldwijd in de komende jaren. Vergeet het maar. Het is de ongemakkelijkste waarheid die er is, maar een die we moeten aanzien: dat zelfs de meest geslaagde organismen die ooit op aarde bestaan hebben worden overrompeld door de titanische schaal van menselijke activiteiten, zoals de gehele natuurlijke wereld.

– Het hele stuk in het Engels.