Inheemse volkeren blijven wachten op concrete acties

De rechten van inheemse bevolkingsgroepen worden nog steeds onvoldoende beschermd, hoewel er voor het eerst in lange tijd serieuze aandacht is voor hun strijd. Dat concluderen deelnemers aan een VN-bijeenkomst over inheemse rechten.

Het VN-Permanent Forum voor Inheemse Zaken (UNPFII) buigt zich in 2017 over de VN-Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken, die in 2007 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. Meer dan duizend vertegenwoordigers van inheemse volken uit de hele wereld zijn voor de Zestiende Zitting van de UNPFII samen in New York, van 24 april tot ( mei 2017).

“Dat de Verklaring (in 2007) werd aangenomen, was een belangrijke erkenning van de rechten van inheemse volken”, zei UNFPII-voorzitter Mariam Wallet Aboubakrine tijdens de openingsceremonie op 24 april. Willie Littlechild, chief van de Ermineskin Cree Nation, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij stelde dat inheemse bevolkingsgroepen tot de jaren 1980 geen stem hadden op het internationale toneel. In die periode kwam voor het eerst een discussie op gang over het creëren van een speciaal instrument om inheemse volken wereldwijd te beschermen. Naast deze Verklaring hebben de VN nu verschillende mechanismen voor de rechten van inheemse volken, waaronder de UNPFII en een permanente speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volken. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be