Inheemse leidster en milieuactiviste vermoord in Honduras

In Honduras werd woensdag de gerespecteerde en onvermoeibare activiste Berta Cáceres vermoord. Zij zette zich in voor het milieu en de rechten van de inheems volkeren en was een doorn in het oog van multinationals en de elite van Honduras.

Wie? Berta Cáceres. Een inheemse leidster en milieuactiviste in Honduras. Ze was coördinatrice van de COPINH (Consejo Cívico de Organizaciones Populares en Indígenas de Honduras -Burgerlijke Raad van Volks en Inheemse Organisaties van Honduras) en nog andere organisaties in het land. Meermaals bekroond met internationale prijzen voor haar inzet voor de inheemse volkeren en voor het milieu in Honduras.

Berta Cáceres werd woensdagnacht (1u lokale tijd) vermoord door onbekenden in haar woning te Colonia El Líbano La Esperanza, Intibucá. Ze was een iconische inheemse leidster en milieuactiviste in het land. Vorig jaar werd ze zelfs bekroond met de bekende Goldman Prize, een internationale milieuprijs voor onder meer haar inzet tegen het hydro-elektrische damproject Agua Zarca. Dit damproject dreigde de inheemse ‘Lenca’ bevolking zonder water en grond achter te laten in het westen van het land. Zelfs de uitreiking van deze internationale prijs heeft haar leven niet mogen redden, in een land, Honduras, met één van de hoogste moordcijfers ter wereld.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be