Ingezonden elegie op Helin Bölek

Helin Bölek is de eerste zangeres in de historie die om vrij te kunnen zingen haar leven opoffert.

Als muziekliefhebber doet mijn hart pijn, ik ben zo verdrietig. Zangeres Helin Bölek is op 28-jarige leeftijd overleden.
Helin Bölek van de muziekband Grup Yorum, een talentvolle zangeres vol levensverwachting is vrijdag 3 april overleden. Sinds twee jaar mag zij en haar bandleden, niet meer concert geven. De reden; ze zingen liederen die Erdogan en de zijnen niet welgevallig is. Ze worden gearresteerd en geïsoleerd. Uit protest gaan ze in hongerstaking. De gitarist Ibrahim Gökcek is nog steeds in hongerstaking. Hun enige eis: ze willen weer vrij kunnen zingen. Na 288 dagen kan het lichaam van Helin Bölek het niet meer verdragen. Zij is de eerste zangeres in de historie die om vrij te kunnen zingen haar leven opoffert. De kunstenaar die zichzelf moet offeren om haar kunst uit te oefenen.
Bij haar laatste reis op 4 april naar de begraafplaats grijpt de Turkse politie genadeloos in. De familie en de vrienden van Helin Bölek worden door traangas en waterkanonnen uiteen gejaagd. Het antwoord van de familie en andere aanwezigen tegen deze inhumane optreden is: het zingen van de liederen van Grup Yorum.
Helin Bölek zal in onze harten voortleven, zij is onsterfelijk…..
Wat ben ik de Nederlandse artsen en het zorgpersoneel diep uit mijn hart dankbaar dat ze dag en nacht bezig zijn om mensen levens te redden. Opnieuw zie ik hoe belangrijk het mensenleven hier is. Wat ben ik gezegend dat ik in dit land woon.

Petunia