Inequality for all

Mark Rutte praat poep door te zeggen, dat we de koek niet moeten herverdelen, maar groter moeten maken.

Amerika staat zo ongeveer op dezelfde plaats als Uganda, als het over inkomensverschillen gaat. In Nederland zijn de inkomensverschillen niet zo groot als in Amerika, maar de trend is dat de inkomensverschillen groeien. Pakweg 50 jaar geleden verdiende bijvoorbeeld een timmerman meer dan heden ten dage, als de bedragen van toen omgerekend worden naar bedragen van de huidige tijd. De koek is sinds 1970 gestaag gegroeid, maar de bevolking krijgt steeds kleinere kruimels. Dat is funest voor de democratie (hier een andere bijdrage daarover) en zet groepen van mensen tegen elkaar op. Er worden schuldigen aangewezen voor dit fundamentele en onmenselijke onrecht: moslims, uitkeringsgerechtigden, om maar enkele groepen te benoemen. Inkomensverschillen zorgen ervoor dat essentiële samenhangen in een maatschappij verbrokkelen, wat zeer verontrustend is. Politici zijn door een beperkt aantal mensen gewoon te koop, waar Amerika een representant van is.

Econoom en schrijver Robert Reich legt haarscherp uit waardoor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de Verenigde Staten de laatste jaren is toegenomen. Deze ongelijkheid is volgens hem de oorzaak van de economische problemen in de afgelopen dertig jaar. Er gaat zoveel geld naar een kleine groep mensen met topinkomens, dat de middenklasse niet meer genoeg verdient om de economie draaiende te houden. De meeste huishoudens hebben enorme schulden. Tegelijkertijd verdient 1 procent van de inwoners meer dan 20 procent van het nationale inkomen. Dit heeft volgens Reich niet alleen effect op de Amerikaanse economie maar op ook de democratie. (De docu ‘Inequality for all’ is hier te bekijken.)

Intelligentie is gedurende een mensenleven niet constant, maar beïnvloedbaar door omstandigheden en leefgewoonten. Mensen die in armoede leven, maken andere keuzes, dan mensen die zich niet zulke financiële zorgen hoeven te maken. Om ’n voorbeeld te noemen: als er geld binnenkomt, vakantiegeld bijvoorbeeld, koopt een arm iemand een flatscreen; dit lijkt onlogisch, maar wordt er niets gekocht, dan is heb geld binnen de kortste keren op, zonder dat duidelijk is, waar dat geld gebleven is.

De situatie zal in Nederland niet substantieel verschillen met die van Duitsland. Hoewel er verschillende definities kunnen zijn, kan algemeen gesteld worden dat de armoede groeit.

Hungern muss in Deutschland niemand mehr, Arbeitnehmer müssen für kostbare Dinge viel kürzer arbeiten als vor Jahrzehnten. Doch es wächst eine andere Armut, bei der Geld nicht die Hauptrolle spielt.

Zeer verontrustend is echter, dat kinderen uit arme gezinnen een slechtere motoriek hebben en veel slechter presteren op school.

“Arme Kinder sind bei der Einschulung häufiger auffällig in ihrer Visuomotorik und der Körperkoordination. Sie können sich schlechter konzentrieren, sprechen schlechter Deutsch und können schlechter zählen als Kinder, die keine Leistungen nach dem SGB II beziehen.” Damit ist nun ganz gewiss keine Kausalität gemeint, aber der Satz klingt trotzdem seltsam: Die staatliche, aus Steuergeldern finanzierte Leistung, die eigentlich Armut verhindern soll, steht für Benachteiligung in jeder Hinsicht? (Bron)

Volgens een studie zouden kinderen van rijke ouders grotere hersens hebben; in Duitsland pleit men ervoor om door scholen een gezond middageten aan te laten bieden om dit verschil op te heffen.

Kinder von wohlhabenden und gut gebildeten Eltern haben einer Studie zufolge größere Gehirne. Sie lösen auch Intelligenztests besser. In einigen Zonen des Gehirns sind die Unterschiede besonders groß. (Bron)

Mark Rutte is dus ook niet de premier van kinderen uit arme gezinnen van Nederland, omdat onder zijn leiding de armoede in Nederland zeker niet afgenomen is en daarmee deze kinderen zwaar treft.

En dat allemaal door een paar onvoorstelbaar rijken!